Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin lideri Jordan Bardella, gençler arasında yaygın olarak kullanılan Arapça kökenli “Wallah” ve “Wesh” kelimelerini hedef aldı. Bardella, Fransız gençliğine sunulacak kültürel geleceğin bu ifadeler üzerine kurulmaması gerektiğini savundu.
Fransa’da 2027 cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken Jordan Bardella’nın gençlerin konuşma diline yönelik açıklamaları gündeme geldi.
8 Ekim Perşembe akşamı LCI televizyonunda Darius Rochebin’in sunduğu Le Grand Entretien programına katılan Bardella, gençlerin kullandığı Arapça kökenli kelimelere karşı kültürel mücadele yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Bardella, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Wallah ve Wesh kelimelerinin gençliğe sunacağımız kültürel ufuk olmaması için her zaman mücadele edeceğim.”
Fransız edebiyatını, sinemasını ve yaşam biçimini yeni nesillere aktarmak gerektiğini belirten Bardella, bunun için bir “kültürel mücadele” yürütüleceğini savundu.
Arapçada “Vallahi” anlamına gelen Wallah ve Mağrip Arapçasından gelen, “Naber?” ya da “Ne var?” gibi anlamlarda kullanılan Wesh, Fransa’da yalnızca göçmen kökenli gençler arasında değil, farklı kökenlerden gençlerin günlük konuşmalarında da kullanılıyor.
Üstelik Wesh, Fransızca Le Robert sözlüğünde de yer alıyor.
Bardella aynı programda gençliğin bir bölümünü “medeniyetten uzaklaşmış” olarak nitelendirdi ve göçmen kuşaklarına değindi. Bu açıklamalar, Fransa’da gençlik dili, göç ve ulusal kültürün siyasi tartışmalarda nasıl ele alındığı sorusunu yeniden gündeme taşıdı.