Temsili editoryal görsel; yapay zekâ ile oluşturulmuştur.

Macron’dan otomotiv sanayisi için Avrupa’da üretim çağrısı

Ekonomi, Genel13 Ekim 2026

Paris Otomobil Fuarı’nı ziyaret eden Emmanuel Macron, elektrikli araç üretiminin hızlandırılması ve Avrupa otomotiv sanayisinin korunması gerektiğini söyledi. Fransa ile Almanya arasında hazırlanan anlaşmayı da gündeme getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 12 Ekim Pazartesi günü Paris Expo Porte de Versailles’da düzenlenen Mondial de l’Auto’yu ziyaret etti. Fransız ve Avrupalı üreticilerin karşı karşıya olduğu rekabet baskısına dikkat çeken Macron, sanayinin korunması, elektrikli araçlara geçişin hızlandırılması ve üretim kapasitesinin Avrupa’da güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Avrupa’da üretim ve istihdam vurgusu

Macron’un fuar ziyareti öncesinde Élysée Sarayı’nda otomotiv sektörünün temsilcileriyle bir toplantı düzenlendi. Görüşmede araç üreticilerinin yanı sıra tedarikçiler, batarya sanayisi ve stratejik malzemeler alanında faaliyet gösteren şirketler yer aldı.

Cumhurbaşkanı, 12 Ekim tarihli sosyal medya paylaşımında Avrupa’da batarya üretiminin geçmişte mümkün görülmediğini hatırlattı. Fransa’da dört büyük batarya fabrikasının bulunduğunu belirterek otomotiv sanayisinin küresel rekabet karşısında üretim kapasitesini geliştirebileceği mesajını verdi.

Çin ile rekabette koruma arayışı

Fuarda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Macron, Avrupa Birliği ile Çin arasında otomotiv sektörüne ilişkin varılan uzlaşmayı haksız rekabetle mücadele açısından değerlendirdi. Özellikle hibrit araçlara ilişkin düzenlemelerin Avrupa pazarının korunmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Macron, Avrupa’da üretilen araçların ve parçaların desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Sanayinin korunmasına yönelik bu yaklaşımın, üreticilerin rekabet gücüyle birlikte istihdamın sürdürülmesi açısından da önem taşıdığı mesajını verdi.

Almanya ile anlaşma hazırlığı

Fransa Cumhurbaşkanı, Almanya ile Avrupa otomotiv sanayisinin korunmasına yönelik bir anlaşmanın yakın olduğunu açıkladı. Rekabetçilik, karbon salımının azaltılması ve araçlarda Avrupa üretimi bileşenlerin payının artırılması, görüşmelerin öne çıkan başlıkları arasında yer aldı. Açıklama, anlaşmanın tamamlanıp imzalandığı anlamına gelmiyor.

Elektrikli araçlar ve yeni teknolojiler

Macron, eylül ayında Fransa’da satılan araçların yüzde 40’ından fazlasının elektrikli olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanının dile getirdiği bu oran, elektrikli araçlara geçişin sanayi politikasındaki yerini anlatırken kullandığı veriler arasında bulundu.

Ziyarette batarya üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve yenilikçi teknolojiler de gündeme geldi. Elektrikli araçların yanı sıra otonom sürüş alanındaki çalışmalar, otomotiv üretimi ile teknolojik bağımsızlığın birlikte ele alındığı konular arasında yer aldı.

https://x.com/EmmanuelMacron/status/2109723595425390978

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Takip Et
Ara
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...