Fransa’da Lidl, Carrefour, Auchan, Intermarché, Leclerc ve Système U gibi büyük market zincirlerinde satılan bazı kıyma ve tavuk ürünleri için geri çağırma kararı alındı. Bir üründe E. coli, bazı ürünlerde ise Salmonella tespit edildi veya bakterinin bulunmasından şüpheleniliyor. Tüketicilerden ellerindeki ürünlerin barkod, parti ve son tüketim tarihlerini kontrol etmeleri istendi.
Fransa’da son günlerde et ürünlerini kapsayan birden fazla geri çağırma duyurusu yayımlandı. Resmî ürün geri çağırma platformu RappelConso’daki kayıtlara göre Lidl’de satılan L’Etal du Boucher markalı dana kıymada Shiga toksini üreten E. coli tespit edildi.
Carrefour Le Marché ve Tendriade markalı bazı kıyma ürünlerinin yanı sıra Le Gaulois markalı bir tavuk ürünü de Salmonella riski nedeniyle geri çağırma kapsamına alındı. Carrefour, Tendriade ve Le Gaulois ürünleri ülke genelinde satışa sunulurken, Lidl’de satılan ürün belirli departmanlarla sınırlı.
Lidl’de satılan dana kıymada E. coli tespit edildi
Geri çağrılan ürünlerden biri Lidl tarafından satılan L’Etal du Boucher Viande hachée pur bœuf 5% MG adlı 300 gramlık dana kıyma.
Yapılan analizlerde üründe Shiga toksini üreten Escherichia coli (STEC) tespit edildi.
Geri çağrılan ürünün bilgileri şöyle:
Marka: L’Etal du Boucher
Ürün: Viande hachée pur bœuf 5% MG
Ambalaj: 300 gram
Barkod (GTIN): 4335619100503
Parti: 38511900
Son tüketim tarihi: 18 Eylül 2026
Satış dönemi: 10–18 Eylül 2026
Ürün Ardennes, Aube, Côte-d’Or, Doubs, Marne, Haute-Marne, Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle, Bas-Rhin, Haut-Rhin, Haute-Saône, Vosges ve Territoire de Belfort departmanlarında satışa sunuldu.
Yetkililer ürünü elinde bulunduran tüketicilerin kıymayı tüketmemesini, satın aldıkları mağazaya iade etmelerini veya ürünü imha etmelerini istiyor.
STEC bakterileriyle kontamine gıdaların tüketilmesinden sonraki günlerde ishal, kanlı ishal, karın ağrısı ve kusma görülebiliyor. Bazı vakalarda ateş de ortaya çıkabiliyor. Enfeksiyon özellikle çocuklarda ciddi böbrek komplikasyonlarına yol açabiliyor. RappelConso, ürünü tüketmesinin ardından bu belirtileri yaşayan kişilerin doktora başvurmasını tavsiye ediyor.
Carrefour Le Marché kıyması Salmonella şüphesiyle geri çağrıldı
Bir diğer geri çağırma Carrefour Le Marché markası altında satılan Haché de veau façon bouchère 2×100 g ürününü kapsıyor.
Ürün, Salmonella bulunabileceği şüphesi nedeniyle 2 Ekim’de geri çağırma listesine alındı.
Ürün bilgileri:
Marka: Carrefour Le Marché
Ürün: Haché de veau façon bouchère
Ambalaj: 2×100 gram
Barkod: 3245414264410
Parti: 73728848
Son tüketim tarihleri: 7, 8 ve 9 Ekim 2026
Satış dönemi: 29 Eylül–2 Ekim 2026
Ürün Fransa genelindeki Carrefour mağazalarında satışa sunuldu. Tüketicilerin ürünü tüketmemesi ve satış noktasına iade etmesi istendi. Geri çağrılan ürün için para iadesi yapılması öngörülüyor.
Tendriade ürününde Salmonella tespit edildi
Aynı parti numarasını taşıyan bir başka geri çağırma ise Tendriade Haché de veau façon boucher 2×100 g VVF ürününü kapsıyor.
RappelConso kaydına göre bu üründe Salmonella tespit edildi.
Geri çağrılan paketlerin bilgileri şöyle:
Marka: Tendriade
Ürün: Haché de veau façon boucher
Ambalaj: 2×100 gramlık yeşil paket
Barkod: 3384480022033
Parti: 73728848
Son tüketim tarihleri: 7 ve 8 Ekim 2026
Satış dönemi: 29 Eylül–1 Ekim 2026
Ürün Fransa genelindeki Auchan, Carrefour, Intermarché, Leclerc ve Système U mağazalarında satışa sunuldu.
Le Gaulois tavuk ürününde Salmonella şüphesi
Geri çağırma kapsamına giren bir diğer ürün ise Le Gaulois Petit Gourmand Filet.
180 gramlık tavuk ürünü, Salmonella Typhimurium şüphesi nedeniyle geri çağrıldı.
Ürünün barkodu 3266980033477. Geri çağırma iki farklı parti numarasını kapsıyor:
0416016241: Son tüketim tarihi 30 Eylül–2 Ekim 2026
0416016381: Son tüketim tarihi 3–6 Ekim 2026
Ürünler 19–25 Eylül tarihleri arasında Fransa genelindeki büyük ve orta ölçekli marketlerde satışa sunuldu.
Tüketicilerin söz konusu ürünü tüketmemesi ve imha etmesi ya da satış noktasıyla iletişime geçmesi isteniyor.
Salmonella belirtilerine dikkat
Salmonella enfeksiyonu ani başlayan ishal ve kusma gibi mide-bağırsak sorunlarına neden olabiliyor. Ateş ve baş ağrısı da görülebiliyor. Belirtiler çoğunlukla kontamine ürünün tüketilmesinden 6 ila 72 saat sonra ortaya çıkıyor.
Küçük çocuklar, hamileler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde hastalığın daha ağır seyretme riski bulunuyor.
Geri çağırılan ürünlerden birini tükettikten sonra bu belirtileri yaşayan kişilerin doktora başvurması ve hangi ürünü tükettiklerini belirtmesi tavsiye ediliyor. Salmonella riski taşıyan ürünü tükettikten sonraki yedi gün içinde herhangi bir belirti görülmemesi halinde ise yalnızca bu nedenle doktora başvurmanın gerekli olmadığı belirtiliyor.
Kaynak: Fransa resmî ürün geri çağırma platformu RappelConso