Afyon lezzetlerine Fransız kalmadı: 12 saat boyunca yemek yedi

Toplum, Kültür & Sanat16 Ekim 2026

Afyonkarahisar’ın lezzetlerine Fransız kalmayan gastronomi eleştirmeni Christophe Stuber, GastroAfyon Festivali’ndeki yoğun tadım deneyimiyle dikkat çekti. Fransa’nın Béziers kentinden gelen Stuber, yerel aşçıların ve uluslararası şeflerin yemeklerini değerlendirdi; Midi Libre’ye 12 saat boyunca yemek yediğini anlattı.

Fransa’yı gastronomi eleştirmeni olarak temsil etti

Midi Libre’nin 14 Ekim tarihli haberine göre Stuber, 2–4 Ekim 2026’da düzenlenen festivalde Fransa’yı gastronomi eleştirmeni olarak temsil etti. Görevi, yerel aşçıların ve farklı ülkelerden gelen şeflerin hazırladığı yemeklere puan vermekti.

Stuber, Tables et Auberges de France et International bünyesinde gastronomi eleştirmenlerinin yöneticisi olarak çalışıyor. Kendi Instagram hesabının biyografisinde de bu görevi belirtiyor. Katılımı bir yemek yeme yarışması değil, gastronomik değerlendirme ve kültürel buluşma kapsamında gerçekleşti.

Afyon’un yerel mutfağı uluslararası konuklarla buluştu

Bu yıl sekizincisi düzenlenen festivalin teması “Lezzetin Hafızası Anadolu” olarak belirlendi. Organizasyon, Afyonkarahisar’ın yöresel ürünleriyle Anadolu mutfak kültürünü uluslararası konuklara tanıtmayı amaçladı.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün açıklamasına göre festival, Motor Sporları Merkezi’nde Valilik himayelerinde ve Belediye koordinasyonunda düzenlendi. Program, yerel üreticileri, kadın kooperatiflerini ve gastronomi profesyonellerini bir araya getiren bir buluşma olarak tasarlandı.

Guinness’ten 247,68 metrelik halka masa kaydı

Festivalin dikkat çeken etkinliklerinden biri, Türkiye’nin 81 ilinin mutfak mirasını aynı organizasyonda buluşturan halka biçimli masa oldu.

Guinness World Records’un resmî kaydına göre 247,68 metre ölçülen masa, 2 Ekim 2026’da Afyonkarahisar Valiliği, Belediyesi ve Profesyonel Aşçılar Derneği tarafından gerçekleştirildi. Rekorun kategorisi “en büyük halka masa”.

UNESCO’nun gastronomi şehri

Afyonkarahisar, 2019’dan bu yana UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nın gastronomi alanında üyesi. UNESCO’nun kent tanıtımında lokum, kaymak, şarküteri ürünleri ve geleneksel hamur işleri mutfak kültürünün öne çıkan unsurları arasında yer alıyor.

Stuber’in ziyareti, Fransa ile Türkiye arasındaki kültürel temasın mutfak üzerinden kurulan örneklerinden biri oldu.

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Takip Et
Ara
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...